Skip to main content

Μαθητών

 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΟΘΕΗΣ


ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ


(ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ )


1. Οι μαθητές υποχρεούνται εκ του νόμου σε έγκαιρη προσέλευση, έως τις 8:10πμ, ώστε να μετέχουν στην πρωινή συγκέντρωση / προσευχή, άλλως θα παραμένουν εκτός σχολείου μέχρι τις 8.30π.μ. και –αφού δώσουν το παρόν στον Διευθυντή- θα παραμένουν εντός κτιρίου έως τις 9.00π.μ. Υπενθυμίζεται ότι οι απουσίες θα σημειώνονται από τους απουσιολόγους στη διάρκεια της πρωινής συγκέντρωσης.
2. Οι μαθητές μετά το τέλος του διαλείμματος οφείλουν να εισέρχονται στις αίθουσες διδασκαλίας πριν την είσοδο του καθηγητή, διαφορετικά θα παραμένουν εκτός αιθούσης στο γραφείο του διευθυντή.
3. Δεν επιτρέπεται η έξοδος μαθητή από την αίθουσα διδασκαλίας για οποιονδήποτε λόγο. Το ίδιο ισχύει για το μάθημα της έκθεσης και τα διαγωνίσματα. Οι μαθητές επίσης δεν επιτρέπεται να απουσιάζουν σε ενδιάμεσες διδακτικές ώρες χωρίς άδεια από τον δ/ντή και τον διδάσκοντα.
4. Δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε μαθητή να παρακωλύει την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος, διαφορετικά παραπέμπεται στο γραφείο του διευθυντή για τα περαιτέρω.
5. Απαγορεύεται εκ του νόμου το κάπνισμα και η κατανάλωση καφέ και αλκοόλ σε οποιονδήποτε χώρο του σχολείου, ακόμη και σε σχολικές εκδηλώσεις.
6. Η συμμετοχή των μαθητών στα διαγωνίσματα είναι υποχρεωτική, ενώ σε περίπτωση απουσίας ο απών ή η απούσα γράφει το διαγώνισμα, μετά την επάνοδό του/της στο σχολείο, κατά τη διάρκεια της αμέσως επόμενης διδακτικής ώρας του ίδιου μαθήματος. (Οι γραπτές δοκιμασίες στο μάθημα της ημέρας είναι ανεξάρτητες από τα επαναληπτικά διαγωνίσματα).
7. Ο κάθε μαθητής φροντίζει να μη ρυπαίνει τον αύλειο χώρο του σχολείου, καθώς και τους διαδρόμους και τις αίθουσες, και οφείλει να ρίχνει τα απορρίμματα στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
8. Δεν επιτρέπεται οι μαθητές κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων να πηγαίνουν σε μέρη όπου οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί δεν είναι δυνατόν να έχουν οπτική επαφή, όπως για παράδειγμα πίσω από τις εξέδρες ή πίσω από το αίθριο.
9. Δεν επιτρέπεται η έξοδος για οποιονδήποτε λόγο μαθητή από τον αύλειο χώρο του σχολείου, χωρίς γραπτή άδεια από τον διευθυντή και ενημέρωση του κηδεμόνα.
10. Η εμφάνιση των μαθητών τόσο στα μαθήματα, όσο και σε όλες τις σχολικές εκδηλώσεις πρέπει να είναι ευπρεπής. Οι μαθητές οφείλουν να συμπεριφέρονται με τον δέοντα σεβασμό σε όλο το προσωπικό του σχολείου και να υπακούουν στις προτροπές του Δ/ντή του σχολείου και των καθηγητών.
11. Απαγορεύεται οι μαθητές να φέρουν στο χώρο του σχολείου κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου. Οι καθηγητές δικαιούνται να ζητούν από τους μαθητές να εμφανίζουν το κινητό τους και να τους υποχρεώνουν να το αφήνουν σε φύλαξη στο γραφείο της Διεύθυνσης του σχολείου κατά τη διάρκεια του ημερήσιου
σχολικού προγράμματος. Σε περίπτωση που μαθητής χρησιμοποιεί κινητό ή άλλη συσκευή από τις προαναφερόμενες στη διάρκεια της διεξαγωγής του μαθήματος ο διδάσκων καθηγητής έχει δικαίωμα κατάσχεσης της συσκευής και στη συνέχεια ο Διευθυντής του σχολείου σε συνεργασία με τον διδάσκοντα ή και όλο το σύλλογο των καθηγητών, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης, αποφασίζει και επιβάλλει την ανάλογη ποινή στο μαθητή.
12. Δεν επιτρέπεται η πρόσκληση και παρουσία στο χώρο του σχολείου φίλων και γνωστών, ενώ η περιφρούρηση του σχολικού χώρου από εξωσχολικούς είναι καθήκον όλων των μαθητών.
13. Το παιχνίδι με μπάλες διεξάγεται μόνο με μπάλες του σχολείου και υπό την επίβλεψη και ευθύνη του καθηγητή φυσικής αγωγής.
14. Απαγορεύεται η είσοδος των μαθητών στο γραφείο των καθηγητών.
15. Οι μαθητές μέσω των εκλεγμένων προεδρείων τους απευθύνονται στον διευθυντή του σχολείου για οποιοδήποτε πρόβλημα ή αίτημά τους. Καταλήψεις και καταστροφές στο σχολικό χώρο δεν έχουν καμία νομιμότητα.
16. Οι μαθητές όχι μόνο δεν προκαλούν φθορές στη δημόσια περιουσία εντός του σχολείου (τοίχοι, πόρτες, θρανία, καρέκλες και άλλο υλικό), αλλά αντίθετα φροντίζουν να βρίσκονται όλα σε καλή κατάσταση∙ σε περίπτωση καταστροφής οι υπαίτιοι επιβαρύνονται με την αντικατάστασή τους.
17. Δεν επιτρέπεται η χρήση φωτογραφικών μηχανών καθώς επίσης δεν επιτρέπεται η δημοσίευση φωτογραφιών στο Internet και Facebook.
18. Τέλος, οι μαθητές μέσα στην τάξη κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος υποχρεούνται να έχουν επάνω στο θρανίο τους το βιβλίο του εκάστοτε διδασκομένου μαθήματος και ό, τι άλλο ζητείται κάθε φορά από τον καθηγητή που διδάσκει το μάθημα και τίποτε άλλο (π.χ. βιβλία άλλων μαθημάτων ή εξωσχολικά βοηθήματα του διδασκομένου μαθήματος ή άλλων μαθημάτων). Η υποχρέωση αυτή είναι αυτονόητη, γι’ αυτό και δεν επισημαινόταν ως τώρα , όμως επειδή παρατηρούνται συχνά φαινόμενα παράβασης της συγκεκριμένης υποχρέωσης, εκρίθη σκόπιμο να επισημανθεί στο καθηκοντολόγιο.
19. Οι μαθητές οφείλουν να εφαρμόζουν όλα τα υφιστάμενα ανά περίοδο πρωτόκολλα του Υπουργείου Παιδείας για τον Covid-19: χρήση μάσκας, πιστοποιητικό εμβολιασμού( αν υπάρχει), self test, rapid ή μοριακό (όταν απαιτείται).
20. Είναι σημαντικό να φροντίζουν οι μαθητές να έρχονται ευπρεπώς ενδεδυμένοι.. Η κάθε περίσταση απαιτεί το ανάλογο ντύσιμο. Διαφορετικά ντύνεται κάποιος όταν βρίσκεται σε διακοπές, όταν αθλείται ή όταν διασκεδάζει και με άλλο τρόπο όταν βρίσκεται στο χώρο του σχολείου, συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις ή αργότερα πάει για κάποια επαγγελματική συνέντευξη. Στο πλαίσιο της ευπρεπούς ενδυμασίας τα αγόρια ας αποφύγουν τις σαγιονάρες και τις αμάνικες μπλούζες (με τιράντες) ενώ τα κορίτσια να μην προτιμούν κολάν, σορτς ή ιδιαίτερα κοντά μπλουζάκια.
Όλοι οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες διαφορετικά θα υφίστανται τις προβλεπόμενες συνέπειες.


ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ                                                                                Φιλοθέη, 11 Σεπτεμβρίου 2023


ΑΠΟ ΤΟN ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΌΝΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΊΟΥOur school

Το Σχολείο μας προτείνει...