Skip to main content

2025 Δράση "Ενεργός Πολίτης"

«ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ»: Τι μάθαμε από την επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων"

Στις 7 Απριλίου 2025 και στα πλαίσια της Δράσης του Ενεργού Πολίτη με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Φωτεινή Ανδρονή, η Α' λυκείου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων) έναν χώρο όπου η αλληλεγγύη γίνεται πράξη.  Αυτή η επίσκεψη μας πρόσφερε πολύτιμες εμπειρίες και μας έδωσε να γνωρίσουμε μια διαφορετική πλευρά της ζωής που συχνά μένει αθέατη, ανθρώπους που μάχονται καθημερινά ενάντια στην φτώχεια, την περιθωριοποίηση και την έλλειψη ενός χώρου που μπορούν να αποκαλέσουν σπίτι τους. Πραγματικά, η επίσκεψη μας έκανε να αλλάξουμε οπτική γωνία,  καθώς συνειδητοποιήσαμε πόσο εύθραυστη είναι η ασφάλεια που θεωρούμε δεδομένη, όπως τόνισε επανειλημμένα η κα Φούντζουλα, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΑΔΑ, η οποία μας ξενάγησε στον χώρο. Το Κέντρο που στελεχώνεται από ένα προσωπικό γεμάτο καλοσύνη και φροντίδα προσφέρει καθημερινά ένα χέρι βοήθειας και ελπίδα σε άστεγους συμπολίτες μας που ήρθαν αντιμέτωποι με δυσκολίες.

Πριν καν μπούμε στο κτήριο συνειδητοποιήσαμε την ανθρωπιά και την οργάνωση που το χαρακτηρίζει. Στα εξωτερικά σκαλιά περίμεναν άνθρωποι καλοντυμένοι και καλόκεφοι με σακούλες και καρότσια να παραλάβουν τα τρόφιμα τους. Τουλάχιστον, έτσι έμοιαζαν εξωτερικά. Μπορούσε κανείς να διακρίνει την κούραση και τις κακουχίες που βίωναν άμα τους έριχνε μια δεύτερη ματιά. Μιλήσαμε με έναν κύριο από την Αλβανία, που ήρθε από μικρός στην Ελλάδα με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Στα λίγα λεπτά της συνομιλίας μας παραδέχτηκε άβολα ότι δεν έβρισκε δουλειά ως οικοδόμος και αναγκάστηκε να προσφύγει στο Κέντρο για τα απαραίτητα. Το προσωπικό μας πληροφόρησε ότι ειδικοί ψυχολόγοι προσεγγίζουν τους αστέγους για να τους δώσουν βοήθεια.  «Δεν είναι εύκολο να τους πλησιάσεις», μας είπαν.

Το εσωτερικό του παραδοσιακού κτιρίου ήταν εντυπωσιακό και θα μπορούσε να αποτελεί ένα ανακαινισμένο εμπορικό κέντρο. Στο ισόγειο όλα τα είδη «καταστημάτων» λειτουργούσαν σε χωριστά δωμάτια: από βιβλιοχαρτοπωλείο, κατάστημα παιχνιδιών, φαρμακείο, αποθήκες γεμάτες τρόφιμα και πίσω από το κτίριο πλυντήριο ρούχων, κομμωτήριο. Τα προϊόντα δεν είχαν ούτε ετικέτες ούτε τιμές.  Το Κέντρο έχει το δικό του «οικονομικό σύστημα». Οι νόμιμοι δικαιούχοι εξυπηρετούνται με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες τους, με ραντεβού και συνεχή έλεγχο. Όλα λειτουργούν με ακρίβεια σαν τους δείκτες ενός ρολογιού.

Το ΚΥΑΔΑ κάνει πραγματικά τρομερή δουλειά. Τίποτα δεν θα ήταν εφικτό όμως χωρίς την βοήθεια του κόσμου, εθελοντών και υπαλλήλων, και τις χορηγίες μεγάλων επιχειρήσεών. Μέσω αυτών μπορούν να φροντίζουν 3500 οικογένειες τον μήνα, να ετοιμάζουν 1200 γεύματα την ημέρα και να εξυπηρετούν γύρω στα 300 άτομα σε καθημερινή βάση!

Κλείνοντας, αποκομίσαμε ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο σε αυτήν την ζωή. Εφόσον έχουμε προς το παρόν την δυνατότητα να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να την αξιοποιήσουμε, γιατί το αύριο δεν ξέρεις ποτέ τι μας επιφυλάσσει και ο καθένας θα μπορούσε να βρεθεί στην θέση τους.

Αναστάσης Βασιλειάδης, Α1

Our school